I 2018 mistede Tina Vilykke hele sin erstatning fra Forsvaret, og skammen æder hende stadig op. Men nu er hun klar til at gøre op med tabuet.
I flere år har Tina Vilykke ikke haft lyst til at se eller tale med andre mennesker.
Faktisk har hun haft svært ved bare at se folk i øjnene.
Især de krigsveteraner, der – ligesom hende selv – har været udsendt for Danmark.
Kigger hun på dem, føler hun nærmest, at de kan se den skam, hun bærer rundt på.
For hvordan kunne hun lade det ske?
Hvordan kunne hun lade sig manipulere så groft, at hun gav svindlere frit spil til at frarøve hende hele den erstatning, hun skulle leve for resten af livet?
- Det æder mig stadig op
I dokumentaren ‘Det grænseløse bedrag’ afdækker TV 2s journalister, hvordan tusindvis af danskere er blevet ofre for omfattende og international investeringssvindel.
60-årige Tina Vilykke er en af dem. Men det er kun ganske få, der ved det.
Hun føler sig så flov og så dum. Ja, faktisk føler Tina Vilykke, at hun har svigtet “det hele”, og at hun ikke længere er særligt meget værd.
Alligevel har hun besluttet at dele sin historie i håb om, at den kan hjælpe andre. For som hun siger:
- Det har været så forfærdeligt. Og det æder mig stadig op. Så det er der ikke nogen, der skal ud for. Ligegyldigt hvem folk er.
I dokumentaren står hun derfor frem og fortæller, hvordan hun har mistet i alt 1,6 millioner kroner. Alt sammen fordi hun så en annonce for kryptovalutaen bitcoin på Facebook og valgte at skrive sig op til mere information.
Bitcoins er en kryptovaluta – det vil sige en 100 procent digital valuta.
Bitcoins kan altså kun købes, opbevares og bruges online.
I modsætning til andre valutaer er bitcoins ikke reguleret af nogen central organisation, eksempelvis en centralbank.
Bitcoins bliver handlet på forskellige børser, og det er dermed udbud og efterspørgsel, som afgør prisen på en bitcoin.
Kilde: Videnskab.dk
Herefter begyndte telefonen at kime. Og i den anden ende af røret mødte hun tillidsvækkende, engelsktalende mennesker med “gode” investeringstilbud – og særdeles gode overtalelsesevner.
Men det hele udviklede sig til et mareridt. For det var svindel lige fra begyndelsen.
Danskere svindlet for milliarder
Tina Vilykke ved godt, at der nok sidder nogen derude og tænker, at hun selv er ude om det.
Men så simpelt er det langt fra, lyder det fra Sune Gabelgård, der har forsket i netop denne type svindel.
Han er leder for svindelbekæmpelse hos Mobilepay og har tidligere været det samme for Danske Bank og Nets. Og han kalder denne sag “det største svindelnummer, der har ramt private danskere”.
Der vil sidde rigtig mange mennesker derude, der også har prøvet det her
Sune Gabelgård, ekspert i finansiel svindel
Nye tal fra bankernes interesseorganisation Finans Danmark viser, at der alene i 2021 blev forsøgt svindlet for et beløb på 158 millioner kroner.
Men der findes et stort mørketal, mener Sune Gabelgård. Derfor lyder hans vurdering, at tusindvis af danskere siden 2015 har mistet et tocifret milliardbeløb til svindlerne.
Af den grund tøver han heller ikke med at kalde det “vanvittigt stærkt”, at Tina Vilykke tør stå frem med sin historie.
- Der vil sidde rigtig mange mennesker derude, der også har prøvet det her. De har bare ikke fortalt det til nogen, fordi de skammer sig så meget, siger han.
Men faktisk er det ifølge Sune Gabelgård ikke mange, der kan sige sig fri for at have stået lige netop der, hvor man bliver sårbar over for svindlere.
Typisk rammes ofrene nemlig, lige når de har gennemgået en stor ændring i livet.
Det kan være alvorlig sygdom eller død i nærmeste familie. At man går på pension, arver et stort beløb eller får tilkendt en erstatning – og derefter sidder tilbage og tænker: “Hvad skal jeg nu stille op med mit liv?”.
For Tina Vilykke var det netop det, der skete. Men for at forstå hvordan det endte med at gå galt, er vi nødt til at hoppe tilbage i tiden.
Tilbage til efter hendes udsendelse under borgerkrigen på Balkan.
Når Tina Vilykke bladrer igennem fotoalbummet fra udsendelsen til Kroatien i 1994, er det soldaterkammeraterne, hun tænker mest på.
Hun savner dem og følelsen af at være en del af den lille familie, som de blev.
Men alt andet der skete, kan Tina Vilykke ikke lide at tænke på.
For selvom hun efter sin hjemkomst fortsatte sin karriere i Forsvaret i næsten 20 år, så blev hun en anden.
Hun blev angst for høje lyde og var konstant på vagt. Hun fik mareridt og flashbacks.
Især genoplevede hun de onde, kolde øjne på den serber, der stod klar til at affyre en panserværnsraket direkte mod det vagtskur, hun sad i.
Det var rent held, at nogen fik ham stoppet.
Men selvom Tina Vilykke prøvede at skjule, at hun kæmpede med traumerne, så oplevede hun gradvist sit gamle jeg forsvinde.
Den Tina Vilykke, der før var tillidsrepræsentant på jobbet og glad for at spille badminton med sine gamle holdkammerater, trak sig mere og mere ind i sig selv.
Til sidst havde hun svært ved at overskue andet end at arbejde. Og selv på jobbet fik hun svært ved at koncentrere sig og blev bange for at lave fejl.
Dertil kom, at uroen i hendes krop holdt hende vågen hver nat.
Alligevel var det først i 2015, at Tina Vilykke søgte hjælp. Indtil da syntes hun, det hele var svært at tale om.
Men da en soldaterkammerat selv knækkede, rådede han hende til at tage det alvorligt. For han kunne høre, at Tina Vilykke havde det lige så skidt som ham.
En sten faldt fra hjertet
Det førte til en udredning for posttraumatisk stress som resultat af udsendelsen.
Herefter blev Tina Vilykke førtidspensionist, og året efter lykkedes det hende at få tilkendt en erstatning fra Forsvaret. Samtidig fik hun udbetalt sin invalidepension på en gang.
- Det var en stor sten, der faldt fra hjertet. For selvom jeg var ked af, at jeg ikke kunne arbejde, så gav det en tryghed, at der trods alt var ro på økonomien, siger hun.
Pengene ville hun bruge på at tage hånd om sig selv. Så hun kunne blive glad igen – og komme ud blandt mennesker igen.
Hun ville også gerne rejse og se delfiner på deres præmisser. For Tina Vilykke har altid sagt, at skulle hun være et dyr, så skulle hun være en delfin. For delfinen er både et flokdyr og let om hjertet.
Tina Vilykke drømte også om at give igen til dem, der havde hjulpet hende.
Hendes far skulle eksempelvis have nye briller og nye tænder. Og så ville hun gerne være lidt ekstra god ved ham, fordi hendes demensramte mor var kommet på plejehjem.
Men ingen af delene blev til noget.
For lige da det skulle til at gå fremad igen, gav Tina Vilykke sit telefonnummer til de helt forkerte.
Narret af falske investeringer
Det var aldrig, fordi hun havde planer om at lave store investeringer.
Størstedelen stod på en kreditorbeskyttet konto, som der overhovedet ikke skulle røres ved.
Tina Vilykke tænkte, at banken måske en dag ville rådgive hende om, hvordan hun eventuelt kunne lave nogle fornuftige investeringer. Det kunne jo være smart nok at få en lille del af pengene til at vokse.
Men Tina Vilykke følte aldrig, at hun fik ordentlige svar fra sin bank. I 2017 begyndte hun derfor selv at undersøge forskellige muligheder.
Det var her, hun stødte på annoncen om bitcoins på Facebook, og da hun gerne ville vide mere, oplyste hun sit telefonnummer. Og så begyndte det.
Tina Vilykke blev ringet op af et engelsk firma, og da hun blev præsenteret for det, der lød som et rigtig godt tilbud, sagde hun ja.
Hun indbetalte et depositum på 250 dollar, svarende til omkring 1.700 danske kroner.
Herefter troede Tina Vilykke, at hun lavede nogle investeringer, som gik godt. Telefonen ringede og ringede. Og hun sagde ja til at investere mere.
Men i virkeligheden var der aldrig nogle investeringer.
De penge, Tina Vilykke havde overført, var allerede havnet direkte i lommen på svindlerne. Og uden at vide det var hun allerede fanget i deres spil.
“Reddet” af Max
Tina Vilykke anslår, at hun nåede at investere for omkring 450.000 kroner. Men hun fortæller, at hun ganske hurtigt ville ud af det hele. For hun følte sig slet ikke ordentligt inde i sagerne.
Da hun forsøgte at trække sig, lød svaret dog, at hun ikke kunne få udbetalt sin gevinst efter så kort tid – og pludselig blev hun oplyst, at den såkaldte “broker” med ansvar for hendes investering var stoppet i firmaet. Og at hendes investering havde mistet al sin værdi.
Tina Vilykke husker det hele som meget forvirrende og nedslående – lige indtil hun fik et opkald fra Max.
Han kom fra et andet engelsk firma og kendte til hendes tab.
Han fortalte, at han var enlig far og tidligere soldat ligesom Tina Vilykke. Og soldater skal stå sammen. Derfor skulle han nok hjælpe hende med at få hendes penge tilbage, hvis bare hun lod ham stå for hendes investeringer.
- From soldier to soldier, husker hun, at han sagde.
Og det er helt klassisk, lyder det fra Sune Gabelgård.
For svindlerne har ifølge eksperten en fænomenal evne til at komme meget tæt på deres ofre. Og det er altid med den samme falske mission. At de kan være en form for “redning”.
Derfor lykkedes det også denne Max at overbevise Tina Vilykke om, at hun skulle lade ham styre hendes investeringer. Og han insisterede på, at de altid talte sammen om morgenen, selvom han vidste, at det tvang Tina Vilykke op efter nætter uden søvn.
Det betød, at hun slet ikke var klar i hovedet.
Som en konsekvens af sin ptsd-diagnose ved Tina Vilykke også, at hun i stressede situationer kan reagere decideret irrationelt.
Og det udnyttede svindleren i røret.
Så livet styrte sammen
Efter cirka tre uger fik den engelsktalende Max overtalt Tina Vilykke til at installere et bestemt program på sin computer og logge ind på sin netbank. Alt sammen under påskud af, at hun på den måde kunne få de tabte penge tilbage på sin konto.
Selvom Tina Vilykke beskriver sig selv som tøvende og modvillig i øjeblikket, endte hun alligevel med at gøre det.
Dermed gav hun svindleren adgang til at fjernstyre hendes netbank. Men der kom ingen penge ind på hendes konto, som Max lovede.
I stedet husker Tina Vilykke, hvordan musen bevægede sig, uden at hun selv gjorde noget.
Pludselig rykkede 550.000 kroner sig fra hendes konto med erstatningspenge over på hendes Mastercard. Herefter fulgte 400.000 kroner mere.
Synet fik Tina Vilykke til at skrige.
Grædefærdigt tiggede og bad hun Max om at lade være.
- Det der, det må du ikke. Det kan du ikke. For det er mine penge, sagde hun.
I den anden ende forklarede Max, at Tina Vilykke kunne være helt rolig. Pengene ville komme tilbage med det samme. Hun skulle bare give ham de numre, der bippede ind på hendes telefon.
Hun rystede og havde ikke ro til at tænke noget som helst.
Hun kunne ikke engang holde ud til at blive siddende foran sin computer. Derfor gik hun rundt i køkkenet, da 31 sms-koder tikkede ind på hendes telefon. Max overbeviste hende om at læse dem højt, en efter en.
Det gik så hurtigt, at Tina Vilykke ikke forstod, at det, hun læste højt, var sikkerhedskoder fra Nets.
Man bliver bare manipuleret på en måde, som folk ikke forstår
Tina Vilykke
Men da hun kom tilbage til sin skærm, så hun, at alle pengene var væk.
- Hvad er der sket? Hvad har du lavet?, fik hun fremstammet.
Max beroligede hende endnu engang. Det hele var ok. Han lovede, at hun ville få sine penge tilbage, og at han ville kontakte hende igen. Og så lagde han på.
Tina Vilykke gik rundt i sin lejlighed hele den efterfølgende nat. Hun følte, at hendes liv var styrtet sammen for øjnene af hende.
I lang tid klyngede hun sig dog til et lille håb om, at Max rent faktisk ville vende tilbage med hendes penge.
Men selvom hun er blevet kontaktet flere gange siden, er det aldrig sket.
Følte sig magtesløs
I virkeligheden skyldtes sms-koderne på Tina Vilykkes telefon, at svindlerne lavede 31 køb på nettet med hendes kort. Hver transaktion lød på 5.000 dollar. Det svarer til omkring en million danske kroner i alt.
Da Tina Vilykke læste koderne højt, godkendte hun tilsyneladende det hele – uden at hun selv var klar over det.
- Man bliver bare manipuleret på en måde, som folk ikke forstår, siger hun.
Siden har hun klaget over sin bank i Ankenævnet. Men hun har ikke fået medhold.
Man har svært ved at tro på retfærdigheden, for man får ingen hjælp
Tina Vilykke
Politiet har også efterforsket hendes sag, men stoppede, da de ikke vurderede, at de ville have nogen chance for at sigte de to firmaer, der samlet set havde franarret hende op imod 1,6 millioner kroner.
Det efterlod Tina Vilykke med en følelse af at stå helt alene. Og hun har på nuværende tidspunkt ikke haft overskud til at gøre mere.
- Man er magtesløs, og man har svært ved at tro på retfærdigheden, for man får ingen hjælp, siger hun.
I dag er det fire år siden, Tina Vilykke blev udsat for svindlen. Og hun er stadig meget mærket af det, hun har været igennem.
- Det ødelægger en
Den 60-årige veteran beskriver det som et overgreb, der “tog den sidste rest” af den gamle Tina, som ellers prøvede at kæmpe og få noget godt ud af sin situation.
Siden dengang har hun isoleret sig endnu mere, end hun gjorde i forvejen på grund af sin ptsd.
Selvom hun savner fællesskabet med sine soldaterkammerater og gerne vil komme til samlinger med andre veteraner, har hun kun været til en flagdag.
Ellers har hun holdt sig væk.
- Mange af mine venner var jo glade på mine vegne over, at der var kommet et plaster på såret med den erstatning. Så jeg har ikke kunnet kapere at fortælle, hvad der er sket, siger hun.
Jeg synes, det har ødelagt endnu mere, at man ikke føler sig værdig
Tina Vilykke
I op imod et halvt år gik Tina Vilykke da også helt alene med skammen, selvom hun ønskede sig nogen at tale med.
Siden har hun delt sin historie med en håndfuld af sine nærmeste. Og i dag ville hun ønske, hun havde talt om det meget før.
- Fordi det ødelægger en, siger Tina Vilykke.
Men faktisk er det ikke det økonomiske tab, der har ødelagt mest, indskyder hun.
- Jeg synes, det har ødelagt endnu mere, at man ikke føler sig værdig.
Spørger man Sune Gabelgård, ekspert i finansiel svindel, er Tina Vilykkes historie et eksempel på, hvordan mange ofre mister deres rettigheder i den digitale verden, fordi de bliver betragtet som “naive, dumme eller grådige”.
Og det, mener han, er dybt problematisk. For hvordan kan vi forvente, at disse ofre skal undgå at blive udsat for svindel på nettet, spørger han.
- Når vi har et samfund, som presser folk ud i den digitale verden, så bliver man simpelthen også nødt til at tage ansvar. Jeg synes faktisk ikke, andet er rimeligt, siger han.
Derfor mener han også, at de mange sager om investeringssvindel bør føre til en erkendelse hos både banker, kortselskaber og myndigheder.
- Vi skal kigge hinanden i øjnene og sige: “Det her er ikke godt nok”. Og så skal vi prøve at komme videre derfra, lyder det fra sikkerhedschefen.
Hvordan Tina Vilykke kommer videre, ved hun ikke rigtigt.
Nyt telefonnummer
Hun har efterhånden erkendt, at hun nok aldrig får sine penge tilbage.
Så sent som i september sidste år blev hun igen kontaktet af en ny svindler, der tilbød at hjælpe hende – hvis hun endnu engang overførte penge. Derfor har hun nu valgt at skifte telefonnummer.
Faktisk har hun også skiftet både sin computer og netværk i et forsøg på at komme af med paranoiaen – og ikke mindst menneskerne i den anden ende.
Hun forstår ikke, hvordan de kan sove om natten.
Og selvom hun stadig synes, hun skal lede længe efter noget positivt ved det hele, så håber Tina Vilykke, at det trods alt vil hjælpe hende et skridt fremad, at hun nu har fortalt sin historie.
Måske kan det gøre en forskel for andre. Måske kan det gøre det tydeligt for politikerne, at vi er nødt til at gøre mere for at stoppe svindlerne.
Mest af alt håber hun dog, at hun og andre i samme situation på sigt ikke behøver at gå rundt og være så flove længere.
Og for to uger siden skete der faktisk noget godt. Her var Tina Vilykke ude for første gang i lang tid.
Hun mødtes med sine gamle “badmintonpiger”, som hun kalder dem.
De har spillet sammen i Greve, siden de var 12. På et tidspunkt var de endda i første division. Og selvom det både var hårdt at tale med dem, var det også rart.
På en eller anden måde mærkede hun et lille glimt af den gamle Tina.
Se 'Det grænseløse bedrag' onsdag klokken 20.50 på TV 2 – eller allerede nu på TV 2 PLAY.
Author: Tamara Rowe
Last Updated: 1697804162
Views: 1668
Rating: 4.3 / 5 (72 voted)
Reviews: 87% of readers found this page helpful
Name: Tamara Rowe
Birthday: 1984-12-15
Address: 3108 David Station, Lake Lindaburgh, WI 82068
Phone: +4852697902002691
Job: Financial Analyst
Hobby: Tea Brewing, Hiking, Embroidery, Fishing, Camping, Cocktail Mixing, Hiking
Introduction: My name is Tamara Rowe, I am a strong-willed, daring, striking, resolved, dedicated, forthright, unswerving person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.